tisdag 19 juni 2012

Gluten och Laktos

Ikväll hade min fotbollsspelande son säsongsavslutning och jag hade bestämt mig för att baka två stycken somriga jordgubbstårtor att bjuda hela laget på. I laget finns en kille som är glutenintolerant och en som är laktosintolerant. Jag tycker att det är så trist när dessa barn ska få något annat bara för att det är enklast för den som bjuder. Nej, jag skulle minsann visa att jag INTE särbehandlar! Här skulle bakas tårtor!! Min finaste granne har stor erfarenhet av glutenfritt så det var bara att cykla upp till henne och låna glutenfritt mjöl, glutenfritt ströbröd samt att få lite goda råd om denna svåra bakkonst. För enkelhetens skull (?) hade jag bestämt att jag skulle göra två exakt likadana tårtor så att båda glutenkillen och laktoskillen kunde äta av samma. Tårtbottnarna bakades och fylldes med laktosfri vaniljsås och laktosfri grädde, jordgubbar och sylt. När jag var färdig med fyllningarna fick jag plötsligt hjärtat i halsgropen när jag tittade på vaniljsåsförpackningen. Vaniljsåsen var ju gjord på HAVRE!!! NEEEJ....havre....HerreGud hur går detta?? Jag googlade detta och flög på telefonen till min kära granne och glutenspecialist. Då blev jag snabbt ganska lugn eftersom jag blev varse om att dom allra flesta med Celiaki kan äta havre. Puuhhh, slapp göra om alltihopa..(för säkerhets skull hörde jag givetvis med mamman till glutenkillen). So far, so good!
Jag har verkligen tänkt och tänkt och tänkt. Inget smör, inga mjölkprodukter inget choklad med mjölk i osv osv....Det sista man vill göra är ju att orsaka någon annan smärta och skada. Men så idag (som tur var!!!) vid middagsbordet på jobbet började vi prata om den svåra konsten att göra ett bakverk BÅDE gluten- och laktosfritt. Då säger en kollega "-ja det är jättesvårt eftersom det ofta finns mjölk i glutenfritt mjöl"
VAAAA, skriker jag (lite överdrivet beskrivet förståss). Det kan inte vara möjligt!! Slänger mig på telefonen igen och får det bekräftat av min snälla granne att det ÄR skummjölk i mjölet!! Det kunde jag väl aldrig tro att det skulle vara mjölk DÄR I!! Men det behövs tydligen som bindningsmedel i mjölet.

Det var inte något annat att göra än att gå med "svansen mellan benen" till Konsum och köpa den där kladdkakan som laktoskillen säkerligen har ätit många gånger.....Förlåt H, nästa gång lovar jag att jag ska lyckas, så att även du får samma tårta som alla de andra!

Jag har hittat en helt makalös "bakblogg" . Klicka här HÄR för att inspireras, men inte för ofta man blir otroligt sugen på tårta och allt annat gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar